Waardig Wonen – Geen Tehuis, maar een Thuis

Elk huis biedt woonruimte aan vijf mensen met dementie.
Het zijn gewone eengezinshuizen zonder drempels en met aanpassingen.

Waardig Wonen met zorg

“… Waardig Wonen houdt vast aan de menselijke maat en aan een wereld
die groter is dan alleen de slaapkamer, woonkamer en gang. …”

Elk huis van Waardig Wonen biedt woonruimte aan vijf mensen met dementie. De woningen staan ook gewoon net als andere woningen in een straat in een dorp of wijk. Het zijn gewone eengezinshuizen zonder drempels en met aanpassingen als inloopdouche, wandsteunen en handgrepen. Er is een extra kamer voor de verzorgenden. Hier doen zij hun overdracht en er is een bed voor de nachtdienst. Waar mogelijk is er bovendien een logeerkamer voor familie.

Geen tehuis maar een thuis

Iedere bewoner heeft een eigen kamer en een eigen inrichting. Vertrouwde meubels, lekker veel of juist weinig planten: een ieder richt het in naar zijn of haar smaak. Spelletjes spelen, lezen, koffiedrinken en een praatje maken kan in de gezamenlijke woonkamer en keuken. Niemand hoeft zijn huisdier achter te laten. Geen huis is hetzelfde, ze worden gevormd naar het karakter en de behoeftes van de bewoners.

Zorg met hart

Een liefdevol team van verzorgenden en begeleiders is 24 uur per dag aanwezig om te verzorgen en te ondersteunen. Dankzij de kleinschaligheid van de woningen kan er goed ingespeeld worden op de behoeften van iedere bewoner. Stichting Waardig Wonen helpt de bewoners en hun familie bij het vinden van de juiste verzorgenden en begeleiders. Overdag zijn er meestal twee van hen aanwezig, zodat er voldoende aandacht is voor iedereen.

‘Hoe gaat het met u, meneer?’

Bewoners worden aangesproken met ‘u’, ‘meneer’ en ‘mevrouw’. Pas als de bewoner zelf aangeeft dat de voornaam gebruikt mag worden, wordt dat gedaan. Waardig en met respect behandeld worden klinkt zo logisch, maar betutteling sluipt er zo in.

Meedoen in de maatschappij

Zorg is belangrijk. Maar de dagelijkse dingen die bij een huishouden horen ook. Daarom helpen de bewoners zoveel mogelijk mee met de dagelijkse karweitjes. Samen koken en de was doen bijvoorbeeld. Maar ook boodschappen halen, een bezoek aan de pedicure, een blokje om of – ook fijn – even tijd voor jezelf.