In de pers: Groningen heeft primeur met Waardig Wonen-huis

By 3 april 2017Nieuws
Evelien Bax_LSfotografie-72

Groningen heeft primeur met Waardig Wonen-huis

Nieuwe woon-zorgvorm in Wagenborgen

 

Gewoon meedraaien in het huishouden, tijd voor een spelletje en afspraken buiten de deur: waarom zou dat niet meer kunnen als je dementie hebt? In mei betrekken vijf bewoners het eerste Waardig Wonen-huis in Nederland. De primeur is voor Wagenborgen.

 

Drijvende kracht achter deze kleinschalige woon- en zorgoplossing voor mensen met dementie is Stichting Waardig Wonen. De stichting begeleidt ouderen met dementie en hun familie en zorgt voor passende huisvesting voor vier tot vijf ouderen per huis. De bewoners huren een kamer, richten de woning in met eigen meubelen en kopen gezamenlijk 24-uurszorg in.

 

“Mensen met dementie zijn nu veelal ‘veroordeeld’ tot een verpleeghuis, waar hun wereld zich vaak beperkt tot slaapkamer, hal en huiskamer,” vertelt Evelien Bax, initiatiefnemer en coördinator van stichting Waardig Wonen. “Waardig wonen wil naar een menselijke maat: gewoon vier of vijf mensen per huis die zoveel mogelijk meedraaien in de maatschappij en verzorgenden die hen 24 uur per dag de aandacht kunnen geven die ze nodig hebben.”

 

Vier maanden bracht de vader van Evelien door in een verpleeghuis, voordat ze hem en haar moeder verhuisde naar een zelfstandig appartement naast haar huis. “Ik zag hoe mijn vader opbloeide. Door de gerichte aandacht die hij nu kreeg van verzorgenden die meer tijd voor hem hadden. Maar ook door kleine dingen die voor hem betekenden dat hij weer meedeed: iemand die met hem de boodschappen haalde, hem naar de fysiotherapie bracht. Hij genoot van de kat die ’s avonds op zijn schoot kwam liggen. Deze woonvorm biedt zoveel moois. Dat moet voor meer mensen mogelijk zijn, dacht ik.”

 

Het Waardig Wonen-huis in Wagenborgen opent in mei de deuren voor de bewoners en het zorgteam dat hen begeleidt. In juli is de verwachte opening van een tweede Waardig Wonen-huis, een boerderij in Jipsinghuizen.

 

Wonen in een Waardig Wonen-huis

Waardig Wonen is bedoeld voor mensen met een indicatie voor intensieve zorg (VV5). Evelien Bax: “Wij kunnen samen met familie of de vertegenwoordiger de mogelijkheden verkennen. Ook wanneer mensen in een verpleeghuis wonen, maar daar niet gelukkig zijn, is de overstap mogelijk.” Geïnteresseerden, maar ook verzorgenden en vrijwilligers die graag willen helpen, kunnen zich melden bij stichting Waardig Wonen. www.waardigwonen.nl